Hoitajamitoitus on saatava lakiin

Hoitajien työ on jo nykyisellään erittäin rankkaa, ja aikaa per hoidettava on erittäin vähän. Hallituksen kaavailut pienentää laatusuositusta 0,5:stä per hoidettava 0,4:ään kuulostaa tässä valossa täysin uskomattomalta. Tätä päätöstä perustellaan, yllätys yllätys, säästöillä.

Jotta tulevaisuudessa yksityiset hoivayritykset eivät voisi maksimoida voittojaan ja julkinen sektori säästöjään hoidettavien hyvinvoinnilla, on tämä laatusuositus muunnettava nyt viimein laiksi. Tämän lain minimiksi olisi saatava vähintään 0,6. Tämän jälkeen on tehtävä selvitystyö kyseisen määrän riittävyydestä ja mahdollisesti tarkistettava lukua ylöspäin.

Yhteispohjoismaisen Nordcare-tutkimushankkeen tulosten mukaan Suomen vanhustenhoidossa hoitajalla on hoidettavia keskimäärin 20–50 prosenttia enemmän kuin Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Tässä kohtaa on hyvä huomauttaa, että tutkimus on tehty ennen kaavailtua heikennystä. Tutkimuksen tuloksista selviää myös, että hoitotyö on yleisesti kuormittavampaa Suomessa kuin edellä mainituissa pohjoismaissa. Myös hoitajien kokemukset siitä, että aika ei riitä hoidettavien tarpeeksi laajaan huomiointíin oli Suomessa yleistä.

Jokaisella tulisi olla oikeus arvokkaaseen, ja mahdollisimman mielekkääseen vanhuuteen riippumatta tilin saldosta. Jotta tämä toteutuisi, on meidän annettava hoitajille mahdollisuus toteuttaa tämä tavoite. Jos vanhusten hoitoa ajatellaan vain bisneksenä tai pakollisena taakkana tehdään tämä mahdottomaksi. Missä ovat kiitollisuus ja kunnioitus vanhuksia, ja heitä hoitavia kohtaan? Sen voin tuntemieni hoitajien perusteella luvata, että he ovat kyllä valmiita tekemään töitä vanhusten paremman huomioimisen eteen, jos me vain tarjoamme siihen mahdollisuuden. Tarjoammeko tämän mahdollisuuden niin vanhuksille kuin hoitajillekin, vai pakotammeko molemmat nykyistäkin huonompaan asemaan?

Tämä on puhdas arvovalinta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu