MatiasKvist Duunari tai toimitusjohtaja, molempia tarvitaan.

Kielimuurit pois kouluista

Vaasan ikuinen kuumaperuna nousi jälleen keskusteluun soten johdosta, ja ennen kaikkea Vaasan keskussairaalan kohtalon vuoksi. Vaikka Vaasan keskussairaalan tilanteesta voisi puhua, nyt se ei ole tarkoitus. Niin sanottu kielimuuri on edelleen olemassa Vaasassa, joka on vahvasti esillä myös nuorten keskuudessa. Nyt olisikin aika ottaa askel eteenpäin. Haluan nostaa koulujen yhdistämisen keskusteluun. Konkreettisesti tämä siis tarkoittaisi suomen- ja ruotsinkielisten koulujen siirtämistä saman katon alle niin, että koulu olisi yksi toimiva yksikkö, joka sisältäisi sekä suomen- ja ruotsinkielisiä luokkia. Tämän kaltainen malli takaisi suomen- ja ruotsinkielisten lasten yhteisiä sosiaalisia kontakteja jo pienestä pitäen. Näin tulevaisuudessa voitaisiin välttyä siltä, että suomen- ja ruotsinkieliset nuoret ovat näin vahvasti erillään. Tämä tarjoaisi myös niin sanottua ”luonnollista kielikylpyä” jokaiselle vaasalaiselle lapselle ensimmäisestä luokasta alkaen. Näin myös toisen kotimaisen kielen opettelu olisi huomattavasti helpompaa, kun siihen rinnastettaisiin luonnollinen oppiminen leikkien, harrastusten ja sosiaalisten kontaktien kautta. Molempien kotimaisten kielten osaajien määrän kasvu olisi Vaasalle yksinomaan positiivinen asia! Ihminen yksilönä hyötyy kaksikielisyydestä paljon, oli äidinkieli sitten suomi tai ruotsi. Suomen- ja ruotsinkielisten koulujen yhdistämisessä näen myös yhden harvoista mahdollisuuksista säästää niin, että kukaan ei joudu kärsimään, vaan pikemminkin kaikki hyötyvät. Tällaisten koulujen ylläpito maksaa huomattavasti vähemmän kuin se vaihtoehto, että molemmilla kieliryhmillä olisi omat koulunsa. Kyseinen malli mahdollistaisi koulujemme kehittämisen yhtenä kokonaisuutena, mikä on tasapainoinen ja oikea suunta. Myös Mustasaaren mahdollista kuntaliitosta ajatellen, olisi koulujen yhdistäminen hyvä ottaa mukaan, kun tulevaisuuden koulutuksen järjestämistä tullaan muutenkin pohtimaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miksi mallissasi on suomen- ja ruotsikielisiä luokkia. Eikö esittämiäsi tavoitteita edistäisi enemmän, että oppiaineita saisi opiskella eri kielillä oman valintansa mukaan?

Käyttäjän MatiasKvist kuva
Matias Kvist

Ei välttämättä lainkaan heikko idea, mutta ensiksi näkisin että pitäisi saada kehitys käyntiin. Sen jälkeen toimintaa voidaan kehittää ja ehdottamasi suunta olisi yksi hyvä vaihtoehto.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Ehdotuksesi ei tule kuuna päivänä toteutumaan sillä RKP & ruotsinkieliset vastustavat tällaista rasistista sekoittamista yli kaiken.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/74717-rkp-shokiss...

Käyttäjän MatiasKvist kuva
Matias Kvist

Jos aina sanoo ei koskaan mitään ei koskaan tapahdu. Tiedän kyllä kuinka kaukana tämä on, mutta ehkä vielä joskus.

Jaakko Häkkinen

RKP ei tule luopumaan koskaan erillisistä kouluista - ennemmin se luopuu pakkoruotsista. He oikeasti pelkäävät, että ruotsinkieliset kuolevat sukupuuttoon Suomesta. Ja onkin totta, että sekakouluissa välituntikieleksi tulee helposti maan valtakieli.

Siksi itsekin kannatan erillisiä kouluja ruotsinkielisille, koska haluan säilyttää kielivähemmistöt. Mutta pakkoruotsista olisi jo korkea aika luopua!

Kielikylpyjä ei kukaan valitettavasti halua enemmistökielessä - kielikylpyjä halutaan vain vähemmistökielissä...

Käyttäjän MatiasKvist kuva
Matias Kvist

Nyt suosittelen huomioimaan, että mallini koskettaa nimenomaan Vaasaa. Vaasassa kaksikielinen kulttuuri on voimakas ja uskon, että täällä todella on mahdollisuus luoda toimiva kaksikielinen koulumalli. Jos suunnitellut kuntaliitokset vielä tapahtuvat, ruotsinkielisten määrä tulee lisääntymään Vaasassa entisestään joka tasoittaa edelleen "peliä"

En ole perehtynyt asiaan missään muualla. Esimerkkinä en usko asian toimivan Helsingissä, sillä ruotsinkielisten suhteellinen määrä jää niin alhaiseksi.

Vaasassa kielikylpyyn hakeutuu paljon molemmista kieliryhmistä, ja vanhemmista suurin osa haluaa lastensa osaavan molempia kieliä.

Käyttäjän ChristerSuominen kuva
Christer Suominen

Onkohan kirjoittaja koskaan tutustunut yhteenkään selvitykseen vaikkapa ruotsinkielisistä kouluista, ja ruotsinkielisen oppiympäristön toimintaedellytyksistä?
Enpä usko, vaikka tutkittua tietoa aiheesta on runsaasti saatavilla. Sen verran asiantuntematon kirjoittajan ehdotus on.

Niin ruotsin-, kuin suomenkielisilläkin oppilailla on täysi, ja rikkomaton oikeus omankieliseen opetukseen. Oppilaat ovat myös koulussa oppiakseen, eivätkä suinkaan opettamassa muita oppilaita.

Vähemmistökieli joutuu aina kaksikielisissä kouluratkaisuissa tappiolle, ja häviää lopulta kokonaan. Useimmiten vähemmistökieli on kaksikielisilläkin paikkakunnilla ruotsinkieli.

Oppilailla on oikeus myös välitunneilla, kouluruokailussa ja liikuntatunneillakin käyttää omaa äidinkieltään. Mikään ei estä suomenkielisiä hakeutumasta ruotsinkieliseen kouluun, ja päinvastoin.

Ehdotuksesi on pelkästään asiantuntematon ja toimimaton, eikä se edistäisi kaksikielisyyttä maassamme todellisuudessa lainkaan. Päinvastoin.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

"Niin ruotsin-, kuin suomenkielisilläkin oppilailla on täysi, ja rikkomaton oikeus omankieliseen opetukseen"

Eli kannatat pakkoruotsin poistamista?

Käyttäjän MatiasKvist kuva
Matias Kvist

Nyt suosittelen huomioimaan, että mallini koskettaa nimenomaan Vaasaa. Vaasassa kaksikielinen kulttuuri on voimakas ja uskon, että täällä todella on mahdollisuus luoda toimiva kaksikielinen koulumalli. Jos suunnitellut kuntaliitokset vielä tapahtuvat, ruotsinkielisten määrä tulee lisääntymään Vaasassa entisestään joka tasoittaa edelleen "peliä". Oletko sinä tutustunut Vaasan tilanteeseen?

En ole perehtynyt asiaan missään muualla. Esimerkkinä en usko asian toimivan Helsingissä, sillä ruotsinkielisten suhteellinen määrä jää niin alhaiseksi.

Rikkomaton oikeus omankieliseen opetukseen? Kyllä ja nyt kysymys kuuluu miten yksi koulu, erikieliset luokat rikkovat tätä? Ei tässä ole kysymys opettamisesta vaan luontaisesta yhdessä olosta. En halua enää nähdä Suomen- ja ruotsinkielisiä lapsia ja nuoria Vaasassa näin erillään toisistaan.

Vaasassa on niin vahvat perinteet ruotsinkieleen, että en mitenkään usko, että koulu jossa on myös suomenkielisiä pilaisi sen asemaa. Sosialidemokraatit ovat kaksikielisen Suomen takana, mutta en enää halua nähdä sitä että lapset totutetaan elämään erillään kuin olisivat eripuolella maapalloa, vaikka ovatkin saman kunnan alueella. Huomautan vielä kerran, että uskon tähän malliin nimenomaisesti Vaasassa.

Koko ehdotushan perustuu siihen, että oppilaat käyttävät omaa äidinkieltään ja näin molemmat kieliryhmät tottuvat toiseen kieleen varhaisessa vaiheessa.

Asiantunetmaton? Kysyn edelleen oletko perehtynyt Vaasaan vai oletitko vain että ehdotan koko maahan samaa mallia ilman suurempaa tutkimusta? Edelleenkin Vaasan vahvan kaksikielisen perinteen takia, uskon kyseisen mallin toimivan juuri täällä.

Toimituksen poiminnat