MatiasKvist Duunari tai toimitusjohtaja, molempia tarvitaan.

Ammattiyhdistysliike kismittää jälleen

Kirjoitus julkaistu pohjalaisessa 20.7: Suosittelen tutustumaan seuraaviin kirjoituksiin ennen kuin luette tämän:

https://www.pohjalainen.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/lukijoilta-amma...

https://www.pohjalainen.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/lukijoilta-laki...

Anton Poljatschenko kirjoittaa Pohjalaisessa 15.7. mielipiteensä siitä, miksi ammattiyhdistysliikkeen ei tulisi olla yleishyödyllinen yhteisö. Petri Partanen 16.7. vastasi jo osaltaan hyvin kirjoitukseen, mutta koen tarpeelliseksi vastata omalta osaltani.

Alkuperäinen kirjoittaja vetoaa lakiin, jonka myöhemmässä vaiheessa mainitaan erikseen työmarkkinajärjestöt, eli ei vain työntekijäpuolta. Kysymys kuuluukin, eikö Poljatschenko lukenut kyseistä kohtaa kunnolla vai yrittikö hän tahallaan johtaa harhaan? Uskoisin Poljatschenkon tietävän hyvin miksi työmarkkinajärjestöt ovat yleishyödyllisiä.

Väite jonka hän esittää siitä, että ay-liikkeessä ajettaisiin vain omien jäsenten etua, on täysin virheellinen. Yleissitovuuden kautta työmarkkinajärjestöt neuvottelevat selvästi jäsenkuntansa ulkopuolelle, ja näin ollen ajavat myös jäsenistönsä ulkopuolisten etua.

Työmarkkinajärjestöjen yleishyödyllisyyden selkein kulmakivi on siinä, että ne luovat rauhaa työmarkkinoille ja aika-ajoin koko yhteiskuntaan. Ei tarvitse mennä historiaa kovin pitkälle, kun oli aika, jolloin ammattiyhdistysliikkeen kanssa neuvottelu oli taivaanlahja työnantajien edustajille. Nyt työnantajapuolella ollaan selkeästi tultu tulokseen, että työväki on tarpeeksi hajautettu kisaamaan keskenään, että ay-liikkeen murtamisesta saataisiin hyötyä enemmän kuin haittaa.

Poljatschenko mainitsee yllättäen myös veronkierron. Jokseenkin jopa huvittavaa, että kyseisen termin nostaa esille työnantajien edustaja. On toki myönnettävä, että suuryritysten harjoittama veronkierto varmasti vaikeuttaa myös pienyrittäjien asemaa, joita Poljatschenko kertoo edustavansa.

Mistä johtuu näin suuri Suomen pienyrittäjät ry:n viha ammattiliittoja kohtaan. Mielestäni on selvää, että nyt havitellut uudistukset ajavat myös pienyrittäjiä ahtaammalle. Jos suuryritysten annetaan kilpailuttaa työntekijät keskenään, nämä yritykset tulevat nostamaan merkittävästi omia voittojaan laskemalla suomalaisten palkansaajien tulotasoa.

Suomalaisista pienyrityksistä suurin osa keskittyy kotimaahan, mikä tarkoittaa sitä, että suomalaisten palkansaajien tulotaso vaikuttaa varmasti pienyrityksien myyntiin. Tästä palkansaajien tulotasosta huolehtii ammattiyhdistysliike neuvotteluissa, monen muun toimen ohella. Unohtuiko Poljatschenkolta kokonaan työntekijöiden etujen ohella myös lukuisten yksityis- ja perheyrittäjien etu?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jorma Lehmonen

Luulisi nyt sentään hallintotieteiden ylioppilaan osaavan jäsentää hieman kirjoitustaan kappaleisiin. Hirveää puuromössöä.

Toimituksen poiminnat